sâmbătă, 19 martie 2011

Cum se prepara socata...?

 VARIANTA 1

Ingrediente
1 kg zahar
10-12 flori mari de soc, in plina inflorire
4-5 lamai
150 g de zahar pentru caramel
8 litri de apa rece
1/2 lingurita de drojdie

Mod de preparare
Se pun la fiert 3 litri de apa cu 1 kg de zahar, zeama de la o lamaie, se lasa sa clocoteasca incet la foc mic, 15 minute;
Intr-un borcan mare de 10 litri, foarte curat, se toarna lichidul caldut si se adauga restul de apa rece;

Se pun in borcan florile de soc bine spalate, coaja rasa de la restul de lamai, precum si zeama acestora ;

In acest timp se topesc pe foc cele 150 gr de zahar, pana se aureste uniform, fara sa se inchida la culoare, se adauga un pahar de apa si se fierbe incet pana se dizolva zaharul, apoi se toarna si acesta in borcan;

Se pune in borcan si drojdia, se acopera borcanul cu un tifon;

Se lasa la temperatura camerei 48 de ore si se amesteca din cand in cand;

Se strecoara aceasta bautura prin tifon dublu, se pune in sticle si se pastreaza la rece.


VARIANTA 2

Socata,pentru 10 litri de suc.
14 flori de soc din cele mai parfumate
1 kg zahar
2 lamai galbene
2 lamai verzi (merge si cu lamai galbene daca nu aveti lamai verzi la indemana)
10 L apa plata
recipient(e) de sticla de 10 L - maxim 2 recipiente altfel o sa fie cam greu sa impartiti in mod egal ingredientele
cel putin 4 zile insorite
Florile de soc se spala foarte bine pana nu ramane fir de praf sau picior de musculita pe ele. Zaharul si florile se impart in mod egal intre recipientele utilizate (eu am folosit 2 borcoane a 5 L fiecare). Se spala bine si lamaile, se taie in sferturi, se storc, apoi impreuna cu zeama se adauga la restul de ingrediente. Se adauga apa si se amesteca pana zaharul se dizolva. Se acopera borcoanele si se scot la soare in curte, pe balcon sau pe acoperis. Si se lasa asa, cu ochii-n soare cel putin 4 zile. Se zice din batrani ca dupa 4 zile s-ar acidula. Asa o fii, eu nu am reusit sa trec niciodata de cele 4 zile...aaaa si nu uitati sa amestecati in suc cel putin o data pe zi. Dupa cele 4+n zile, sucul se strecoara si se pune in sticle. Se pastreaza la rece.
Si un pont de la mine: cuburi de gheata din socata intr-un pahar de apa pentru zilele caniculare. Suna racoritor, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu