miercuri, 2 martie 2011

Fructe si legume-rol tamaduitor


              Unele fructe sau legume sunt mai bune decat altele pentru valoarea nutritionala. Iata cateva dintre acestea..


Masline si ulei de masline.  Foarte apreciate,  contin grasimi monosaturate si antioxidanti ce reduc riscul bolilor cronice.


Legume portocalii sau galbene ca dovleacul, morcovii si cartofii contin beta-caroten si vitamina A. Savurati-le in supe sau prajituri.


Legume crucifere ( broccoli, conopida sau varza)  sunt delicioase gatite si reprezinta surse importante de fibre si carbohidrati. Unele studii spun ca o dieta bogata in aceste legume pot reduce riscul unor tipuri de cancer.


            Frunzele verzi ale spanacului, salatei contin beta-caroten, luteina, zeaxantina care duc la imbunatatirea vederii. De asemenea contin vitamina B si multe alte minerale. Sunt delicioase in salate.


             Fasole uscata.  Sursa excelenta de proteine si fibre vegetale. Amestecata in supa sau in mancare reduce riscul  bolilor de inima.


             Linte rosie sau galbena. Bogata in carbohidrati, vitamina B6,  minerale ca fier, zinc si potasiu. Contine acid folic. Facuta crema si amestecata cu ceapa, rosii si seminte de mustar este delicioasa. Este folosita cu precadere in India si in alte tari asiatice.


              Ovaz. Sursa complexa de carbohidrati, fibre. Da senzatie de satietate in combinatie cu fructe de padure si lapte de soia. Il puteti gati fiert, pasta.


                Soia este din ce in ce mai folosita in diete. O puteti savura in mai multe feluri, tofu, lapte de soia, snitele, granule etc.


                Cereale integrale. Bogate in carbohidrati, fibre, vitaminele B si minerale, zinc, fier. Se recomanda consumarea lor zilnica, in special dimineata. Reduc riscul bolilor de inima si cancer. Sunt indispensabile in regimurile de slabire si dietele sanatoase. 


                Rosii. Gustoase si pline de nutrienti, contin licopen, acesta dand culoarea rosie si ajuta la cresterea imunitatii, precum si in  bolile de prostata. Gatite ca sosuri, sucuri, paste sunt indispensabile.


Alune prajite, simple sau sarate.  Surse de proteine si fibre, uleiuri monosaturate, vitamine si minerale. Se pare ca reduc riscul aparitiei bolilor de inima. Nu trebuie insa sa faceti exces.


Seminte de floarea soarelui sau dovleac.  Sunt cea mai buna sursa de fitoestrogeni, care balanseaza efectele hormonale. Sunt pline de proteine, fier, fosfor, vitamina E. Consumati-le zilnic.


Citrice. Contin flavonoide. Citricele sunt bogate in vitamina C, acid folic si potasiu. Atentie la grapefruit in cazul in care luati medicamente. Consultati medicul.


Struguri negri. Sunt dulci si plini de vitamina C si potasiu. Contin flavonoide si anthocianidine care asigura o circulatie a sangelui mai buna. Mancati-i proaspeti sau sub forma de suc.


           
            Fructe de padure in general, zmeura, capsuni, mure sau afine, toate sunt foarte sanatoase. Deosebit de bogate in antioxidanti. Le puteti adauga in toate prajiturile de casa sau salate de fructe.



            Fructe de merisor. Sunt o sursa bogata de vitamina C, contin  antioxidanti, putine calorii. Recomandate pentru protejarea tractului urinar. Se pot pastra foarte bine congelate. Le puteti folosi pentru sosuri sau sucuri.


           Ceai, indiferent ca e negru, verde, contine flavonoide, doar 2 calorii la ceasca de ceai.


           Rodii. Gust dulce, usor efervescent. Bogate in vitaminele B6, C, contin si potasiu,  antioxidanti de trei ori mai mult decat ceaiul verde sau vinul rosu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu