luni, 12 septembrie 2011

Pregatirea solului .....

                                                                  

             Odata ce ati eliberat solul, indiferent de metoda folosita, imprastiati ingrasamantul si amestecati-l in pamant. Poate fi o munca obositoare dar daca este facuta bine, rezultatele vor fi pe masura. Daca dintr-un motiv sau altul trebuie sa pasiti pe suprafata deja sapata, folositi niste bucati de placaj ca sa distribuiti greutatea. Altfel veti strivi solul iar acesta va deveni din nou compact munca fiind in zadar.

             Cand ati terminat de sapat. Greblati suprafata cu o grebla de metal, apoi udati. Lasati solul sa se odihneasca cateva zile inainte de a incepe sa plantati.

             Cresterea rasadurilor de la seminte va ofera o mai mare varietate din care sa alegeti.

Seminte sau rasaduri?
Unele legume pot fi crescute semanand direct in pamant. Morcovii si fasolea sunt dintre cele care necesita acest mod de cultivare. Cand semanati, plantati semintele la adancimea recomandata, udati bine si apoi asteptati ca sa incolteasca. In majoritatea cazurilor trebuie sa le semanati mai dese deoarece exista pericolul sa ca unele sa nu incolteasca. Dupa ce au inceput sa iasa, puteti sa le rariti.

Multe legume pot fi plantate in interior sau cumparate din centre de gradinarit. Avantajul acestei metode este ca astfel puteti avea o recolta cu cateva saptamani mai devreme.  Nu este greu dar necesita o oarecare atentie. Pe spatele pachetelor cu seminte gasiti toate instructiunile necesare pentru fiecare tip in parte.


              Daca alegeti sa plantati la nivelul solului, trebuie sa arati stratul superior pana la o adancime de 15 – 30  cm. Masinile de arat, amesteca iarba in pamant. Daca va deciteti sa il sapati, va trebui sa o inlaturati. Folositi o lopata cu varful ascutit. Dupa ce ati inlaturat iarba incepeti sa sapati si sa rascoliti solul. Lucrati cate o portiune mica pe rand, spargand bulgarii mari de pamant pe masura ce inaintati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu