luni, 22 noiembrie 2010

Ikebana

         Ikebana reprezinta arta de a face florile sa traiasca in apa(in japoneza ,,ikey" inseamna a face sa traiasca si ,,bana" inseamna floare). La inceput , ikebana era folosita pentru decorarea altarelor templelor, mai tarziu fiind regasita ca ornament pentru altarul din casa sau in spatiile publice.
         Principiile de baza ale aranjamentelor florale in stil ikebana sunt predominanta liniei asupra culorii si exprimarea triunghiului Cer-Om- Pamant. Florile sunt infipte in ace de kenzan( o pernita cu ace fixata pe o placa de plumb)iar conducerea liniei este cursiva, frumoasa, fapt ce accentueaza tensiunea interioara.
          Florile se pun in vaze impreuna cu frunze si aranjarea in spatiu exprima originea lor. Se folosesc numai plante autohtone intalnite in natura(crizanteme, nuferi, irisi, flori de cires, bujori, azalee), pline de semnificatii. Formele de lucru sunt puse inaintea unui fundal si florile se aranjeaza asimetric.Scheletul unui astfel de aranjament floral este alcatuit din trei elemente(ramuri si/sau flori): Sin(Cerul),Soe(Omul) si Hikae(Pamantul).Potrivit conceptiei japoneze, omul tinde mereu spre cer, dar destinul sau este sa ramana pe pamant.Florile din cadrul aceleiasi familii  de flori nu sunt folosite impreuna daca sunt de culori diferite.In schimb, flori mair si mici, deschise sau semideschise pot ajunge una langa alta, cele mari in partea superioara , iar cele mici asezate jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu