luni, 22 noiembrie 2010

Florile si amprenta lor in istorie PART I

Mesopotamia -Cele mai vechi informatii referitoare la aranjamentele florale provin de la civilizatia mesopotamiana.Originea artei gradinaritului si impodobirea interioarelor se datorewaza dragostei pentru flori a locuitorilor Babilonului. In gradinile suspendate ale acestui oras- dintre care cele mai vestite erau ale reginei Semiramida- au fost saditi arbusti tropicali, pomi si trandafiri. Din flori si vlastare erau create ghirlande, podoabe pentru vaze si aranjamente ornamentale pentru mese.
Egipt - In Egiptul antic , peretii interioarelor erau impodobiti cu ghirlande, iar mesele cu vaze cu flori. Coronitele realizate cu flori rosii de lotus erau un semn de dragoste folosit de tineri; tot in acea perioada, floarea de lotus era utilizata ca o ofranda adusa zeilor.Se pare ca, in timpul slijbei funerare, mortul isi lua ramas bun de la gradina si de la florile sale.La deschiderea mormintelor din piramide, langa sarcofagele faraonilor s-au gasit ghirlande si resturi de coroane.
Grecia- In Grecia antica, pe langa functia lor estetica, decorativa, florile aveau si o importanta rituala.Sculpturile zeilor erau impodobite cu ghirlande , iar peotii si preotesele purtau coroane de flori in timpul slujbelor.La ospete, barbatii isi impodobeau capul si bratele cu coronite de trandafiri si mesele erau bogat decorate cu flori.Oratorii purtau pe cap o coronita impletita din ramurele inflorite de mirt vesnic verde. Planta favorita a grecilor era laurul sau dafinul, dedicat lui Apollo, zeul luminii si al soarelui. Unele flori au imprumutat nume de zei: Narcis, Iris, Adonis. Grecii au realizat pentru prima data coroana greceasca cu baza compacta, care era impletita cu frunze de dafin. Cu astfel de coroane erau rasplatiti poetii sau castigatorii olimpiadelor.


Roma antica -O data cu aparitia marilor orase s-au format in afara lor gradini furnizoare de marfa, care au determinat aparitia  in oras  a comertului cu flori si a aranjamentului floral, ca mestesug. Roma antica se remarca  prin cultura  florilor in ghivece  in timpul imparatului Seneca si prin ,,ploile" cu petale de trandafir patronate de imparatul Nero si inchinate zeitei Venus.Romanii nu i-au depasit pe greci in frumusetea lucrarilor, in schimb  au fost mult mai productivi.Florile lor preferate erau trandafirul si crinul, vazele fiind mereu impodobite de acestea.Locurile unde se tineau ospete erau impodobite cu fructe , vaze,  cosuri si ghirlande de flori .Floralia era sarbatoarea florilor si avea loc pe 1 mai. Era totodata si sarbatoarea primaverii , care incepea  cu o jertfa in Forum.Apoi cei care sarbatoreau evenimentul, impodobiti cu flori, treceau prin fata altarului  si sarbatoarea se incheia cu jocuri in amfiteatru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu